![Ciernik (Gasterosteus aculeatus)](/media/lib/27/1209721206_948504-4d5e6367e23496fec928df6db82fd729.jpeg)
Skokowe zmiany diety mogą skracać życie
2 maja 2008, 09:39Objadanie się przeplatane okresami drakońskiej diety może skrócić życie aż o jedną czwartą – twierdzą badacze z Uniwersytetu w Glasgow (Proceedings of the Royal Society B).
![](/media/lib/49/kaszalot-b4451ab6b0c1b53471dc679e27f25521.jpg)
Złodziej-kaszalot
31 maja 2009, 09:17Pierwszy raz w historii naukowcom z zespołu National Geographic udało się uwiecznić na filmie ujęcie, na którym wyraźnie widać, że posądzane od dawna o podkradanie zdobyczy rybakom kaszaloty, rzeczywiście tego dokonują.
![](/media/lib/47/kultura-9d0609e054497cfde9ac48d910bac6b0.jpg)
Kulturowa anatomia mózgu
4 sierpnia 2010, 08:48Czy kultura wpływa na budowę i działanie mózgu? Zbiorcza analiza wielu badań na temat zachowania czy przebiegu procesów poznawczych u ludzi Wschodu i Zachodu świadczy o tym, że tak.
![](/media/lib/92/n-danie-rybne-743d91c25d3671460405f1109ccbcf77.jpg)
Związek z ryby zabija komórki macierzyste białaczki szpikowej
23 grudnia 2011, 11:44Delta-12-prostaglandyna J3 (D12-PGJ3), związek pozyskiwany z kwasu eikozapentaenowego, czyli kwasu omega-3 występującego w rybach, zabija w mysiej śledzionie i szpiku kostnym komórki macierzyste przewlekłej białaczki szpikowej (CML).
![](/media/lib/144/n-gupik-4518bb0f5eef367c4fe0eb64de208af0.jpg)
Duży mózg = targ między inteligencją a reprodukcją
4 stycznia 2013, 11:32Sterując doborem naturalnym w pojedynczej populacji gupików (Poecilia reticulata), zespół Niclasa Kolma z Uniwersytetu w Uppsali jako pierwszy zdobył bezpośredni dowód, że wielkość mózgu rzeczywiście przekłada się na inteligencję. Ponieważ nie ma nic za darmo, ryby z większym mózgiem miały krótsze przewody pokarmowe i mniej liczne potomstwo.
![](/media/lib/92/n-danie-rybne-743d91c25d3671460405f1109ccbcf77.jpg)
Kwasy tłuszczowe z ryb zmnieszają ryzyko cukrzycy typu 2.
15 stycznia 2014, 10:49Wysokie stężenie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 w surowicy zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Do ryb bogatych w nie należą łosoś, pstrąg tęczowy, sielawa, śledź, leszcz, sardynka, makrela i sardela.
![](/media/lib/217/n-saurichthys-rieppeli-12a68ec428427721280c469fc3117ae5.jpg)
Odkryto 2 gatunki prymitywnych ryb z triasu
10 kwietnia 2015, 09:48Na stanowisku Monte San Giorgio szwajcarscy naukowcy odkryli 2 gatunki triasowych ryb z rodzaju Saurichthys.
![](/media/lib/258/n-afryka-2b8823955ebf17526323b737a44a3e2b.jpg)
Saharyjski pył zmienia klimat Afryki
24 listopada 2016, 11:46Każdego roku pasaty wywiewają z Sahary olbrzymie ilości pyłu. Setki milionów ton materiału jest przenoszonych przez Afrykę Północną i Atlantyk. Pył może wędrować w ten sposób tysiące kilometrów i opadać na Florydzie czy Bahamach
![](/media/lib/328/n-trabonos-46cf58f44899d91d5245c011a5ac7331.jpg)
Mruk Petersa rozpoznaje ofiary po "kolorze" elektrycznym
14 listopada 2018, 12:39Mruk Petersa (Gnathonemus petersii) dysponuje elektroreceptorami i narządami elektrycznymi, które pozwalają mu nawigować w otoczeniu. Okazuje się, że różne obiekty mają dla niego różne "barwy" elektryczne. Ryba wykorzystuje je do odróżniania ulubionego pokarmu - larw komarów - od innych drobnych zwierząt czy roślin.
![](/media/lib/393/n-bocian-z-krowa-f5d9c03e4aa1472b08d6e82462db8824.jpg)
Krowy pomagają chronić bociany
23 marca 2020, 12:53Krowy przebywające na zielonych pastwiskach poprawiają sukcesy łowieckie bocianów białych - ustalili naukowcy. Zamiast dokarmiać bociany, żeby wracały i pozostawały na naszych terenach, warto przywracać wolny wypas krów.